Να ισχύουν και στην Ελλάδα οι ταυτότητες αναπηρίας αποδήμων Ελλήνων χωρών της Ε.Ε.

Να ισχύουν και στην Ελλάδα οι ταυτότητες αναπηρίας αποδήμων Ελλήνων χωρών της Ε.Ε.

Αρ. Πρωτ. 3986/07.02.2007

Προς:
- Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας


Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους απόδημους Έλληνες είναι να ισχύει η κάρτα αναπηρίας, που τους έχει χορηγηθεί από την χώρα μόνιμης κατοικίας τους, και στην χώρα μας. Όταν επισκέπτονται την Ελλάδα αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, καθώς το Ελληνικό Κράτος δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα αναπηρίας τους, ακόμα και όταν έχει χορηγηθεί από Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδικασίες έγκρισης και χορήγησης κάρτας αναπηρίας στις χώρες της Ε.Ε. προϋποθέτουν, όπως και στην χώρα μας, μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις και επιτροπές, οι οποίες πολλές φορές αποδεικνύονται χρονοβόρες, επίπονες, αλλά και ψυχοφθόρες.
Οι απόδημοι Έλληνες όταν έρχονται στην Ελλάδα, για περιορισμένο συνήθως χρονικό διάστημα, δεν έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ορισμένα από τα προνόμια-δικαιώματα -κυρίως οικονομικά- που δικαιούται η ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Προκειμένου, λοιπόν, να έχουν ισχύουσα κάρτα αναπηρίας και στην Ελλάδα, οι Έλληνες του εξωτερικού υποχρεούνται να ξαναυποβληθούν σε εξετάσεις και σε χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες πολλές φορές διαρκούν περισσότερο χρονικό διάστημα από την παραμονή τους στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου υποβάλλονται σε μια διαρκή ταλαιπωρία, ενώ δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας:

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση διαδικασίας αναγνώρισης της κάρτας (ταυτότητας αναπηρίας) που χορηγείται από κράτη μέλη της Ε.Ε. στους Έλληνες του εξωτερικού και στην χώρα μας, με την επίσημη μετάφραση-επικύρωση των εγγράφων αυτών;

Απάντηση Υπουργείου